søndag 5. desember 2010

Slacktivism

Facebook har eksplodert med hva jeg ser på som primitive kjedebrev med normativ sanksjonering som trussel om man ikke blir med.
"Om du ikke bytter bilde til en eller annen retardert tegneseriehelt, betyr det indirekte at du slår barn med stumpe objekter".

For dere som er heldige nok til ikke å bruke facebook ligger forklaringen på dette "bytt profilbilde"tullet her: http://knowyourmeme.com/memes/facebook-cartoon-profile-picture-week
Kort fortalt handler det om at ved å bytte bilde til en tegneseriefigur hjelper du på en eller annen absurd måte barn som opplever vold i hjemmet.

Og la oss undersøke dette fenoment litt. En mulig innfallsvinkel er at de som slår plutselig ser at deres venner bytter bilde til Baloo, og disse, relativt ustabile individene slutter plutselig å slå sine barn. Plausibelt som faen, spør du meg. Det gir perfekt mening at hva en bare kan omtale som sosiopater plutselig slutter å slå andre fordi Mikkel Rev dukker opp blant perifere venner.

Innfallsvinkel nummer to er jo at barna som blir slått ser dette og lar seg rive med. De innser at noen av deres venner har satt bilder av alladin, havfruen eller Pedobear som bilde vil forandre deres liv. Legg merke til at det er BARN det jobbes for her. Har barn tilgang til facebook? Er 6-åringer på facebook for tiden?

Så ... hva er det jeg prøver å bringe frem? Det er ikke det faktum at sosiopaters vold mot barn er greit, fordi det er det ikke. Det er forkastelig og sykelig i så rike mengder at det knapt kan uttrykkes. Hva jeg frustreres grenseløst over er hvordan noble emner skal gjøres til kjedebrevtrusler på facebook. Hvordan det hele tiden hintes med sanksjoner og implisitte motforestillinger om du ikke skulle bytte bilde til Donald Duck (som i og for seg ofte prøver å slå nevøene sine).
Jeg blir oppgitt over at slacktivister forsøker å fremstille seg selv som gode på nett, fremfor å gjøre noe virkelig i virkeligheten.

Grunnen til at jeg går så hardt ut mot det hele er at mange mennesker tydeligvis ikke har forstått at "nett" ikke er en brukbar kilde for verdien "sannhet". Sannhet og ærlighet er to fenomener som ikke finnes som noe konkret krav for nettbrukere. Du trenger en internett-tilkobling og en datamaskin for å svare noen på nett. det er alt. Ingen moral, ingen skrupler, bare disse to tingene. Og som bevis kan en trekke frem det at mennesker nå bruker bildet av "pedo-bear" (google it) som "tegneseriebilde" på facebooksiden sin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar