fredag 25. juni 2010

OH MY GOD ITS A CAR!


I går hadde jeg gleden av å nyte et show på MTV som handlet om bursdagsfeiringene til 16-årige barn med rike foreldre i USA.
Som forventet gikk det voldsomt for seg. All form for smak var kastet vekk, og en habitus infisert med en tanke om at økonomisk kapital er det primære i livet var belyst slik at alle skulle se det var slik. Forsåvidt ingen dum tanke i USA, det medgir jeg. Det er landet der det ærlig talt ikke finnes gammel kapital, og der målet og drømmen er å realisere den nye kapitalen. Dette kan særlig eksemplifiseres gjennom hiphopernes hysteriske bruk av statussymboler. I allefall ett fransk champagnemerke har boikottet markedet i frykt for å miste status hos sine kunder med et snev av raffinement. Et snev av fransk rasisme bør vel også inkorporeres, men det tar jeg kun fra eget hode, og vet egentlig ikke noe om.

Nuvel, basis i dette programmet (My supersweet sixteen) er en slags oppskrift de skal følge. Denne består i at et barn presenteres (og har rike foreldre). Dette barnet blir 16, og da må det feires med andre hvinende barn instruert til å utbryte ord som "sick" eller "wild". Det viser seg nøyaktig åtte sekunder inn i hver eneste episode at bursdagsbarnet er hurpete som få (kun overgått av andre bursdagsbarn i andre episoder, mer eller mindre). Penger står i fokus, bursdagsbarnet skal vise seg frem, gjerne med en retardert dans eller noe annet uttrykksmessig, og så er det tid for å få en bil.

Og det er mer eller mindre det, men min vanntro og fascinasjon for akkurat hvordan dette forløper kan ikke beskrives med ord. Det må nytes. Så til alle mine (tre..?) lesere. Dagens oppgave er utvetydig. Lid dere gjennom en episode av "My supersweet sixteen". Det vil åpne deres horisont, innse at dere er gode mennesker og forstå gleden av å kunne lese en god bok istedenfor å kjøpe en Range Rover med diamanter i grillen som uttrykker navnet deres.

Og bildet er en del av dagens oppgave. Personen heter "teyana", og jeg krever en voldsom gjettekonkurranse over hvilket kjønn denne personen innehar. At personen er KUL er hevet over enhver tvil, selvfølgelig. Bling blong ding dong ... og slike ting ungdommen hevder i dag. Så .. ikke nøl .. skriv inn .. hvilket kjønn? Hvor mange bøker av Kafka har vedkommende lest? Verdsettes Woody Allens tidlige filmer? Inn i tenketanken med oss!